Webbplatsens överlägg

Vattentank

Färskvatten måste man ju ha med sig när man ska ut på sjön. Ett ganska vanligt system är att man har några 10-liters dunkar som man fyller med färskvatten. När en sådan dunk är slut byter man mot en som är full. Systemet är enkelt och lätt att hålla rent, men det finns några nackdelar. För det första brukar man ställa dunkarna i stuvutrymmet på babordssidan, precis bakom vasken. Fast just det stuvutrymmet är ganska lättåtkomligt och då är det synd att det redan är fullt med vattendunkar. Det vore bättre om man kunde få undan vattnet i något utrymme man ändå inte kan använda som stuvutrymme.

En annan nackdel är om man ska vara ute en lägre tid. Då behöver man kanske 3-4 sådana dunkar. Fast med 30-40 liter vatten stuvat i utrymmet på babordssidan börjar båten luta ganska mycket. Det går att kompensera med trimplanen när man kör, men trimplan kostar i bensinförbrukning. Istället kanske man flyttar runt sina vattentankar för att få en jämnare belastning, men snart har man vattendunkar överallt. Då är det återigen bra med en fast installerad vattentank.

Här är en installation av en fast vattentank. Den sitter på styrbordssidan i stuvutrymmet under aktersoffan.

 

En till bild på vattentanken som rymmer 70 liter. Fördelen är alltså att man kan ta med sig 70 liter vatten, men man behöver inte utnyttja några av de bra stuvutrymmena till vattenförvaring. Nackdelen med att placera tanken på styrbordssidan är att båten kommer att luta när man fyller på med vatten. Det att kompensera med trimplanen på bekostnad av högre bensinförbrukning.

 

Nåväl, när vattentanken väl är på plats är det bara att koppla in slangen till vattenpumpen. En smart grej är att placera vattenpumpen på babordssidan, i utrymmet bredvid kylskåpets typiska placering. Notera dock att denna pump är monterad upp-och-ner. Den ska vara monterad så att vattenanslutningarna är på undersidan av pumpen, annars kan vatten läcka in och skapa kortslutning i pumpmotorn.

 

Slutligen kvarstår att ordna så att det går att fylla på vatten utifrån. Vattenintaget kan placeras på det tomma steget i aktern, mittemot bensintankens påfyllning. Se bara till att vattenpåfyllningen är markerad med en annan färg än bensinen och att det tydligt står “Water” eller “Vatten” på locket. Det är inte roligt att tanka bensin i vattentanken och det är nog inte roligare att tanka vatten i bensintanken.

 

Nedan en variant med 2 st 10 L dunkar.

vattentank5

 

Om du skall ha en större vattentank (som den stora blå ovan) är det värt att montera en vattenmätare så man ser när vattnet börjar ta slut. På min båt fanns ett färdigt hål bredvid övriga instrument/mätare vid förarplatsen som inte användes, satt bara ett tom svart “instrument” där, så det var ganska enkelt att installera den nya vattenmätaren där instället.

vattentank_6