Webbplatsens överlägg

Stävögla för hänglås

Har du svårt att låsa fast din båt? Du är inte ensam. Ett citat från Niklas Jenslöv beskriver problematiken väl

 

“Inte ens jag med mina grobianarmar lyckas nå stävöglan
för att kunna trä i ett klass 3 hänglås, ännu mindre med en
tio kilos klass 3 kätting i handen samtidigt.”

 

Problemet är just att stävöglan sitter så långt ner att det är omöjligt att komma åt den. Många väljer då att istället låsa fast båten i knapen eller relingen eller något annat. Ett alternativ är att sätta dit en ny stävögla lite högre upp och därmed mer lättåtkomligt. Här är ett par bilder från en kille som satt sina stävöglor (han har två) strax under gummilisten på vardera sidan.

 

Det går inte att komma åt utrymmet från insidan utan ytterligare ingrepp. Enklast är att borra upp ett hål på sidorna eller framsidan på ankarboxen. Då kan man dra brytmuttrarna. Sedan sätter man för de uppborrade utrymmena med en inspektionslucka, som på bilden ovan.

 

Här är Per Lagerlings variant på lösning.

 

Även han har tagit upp ett hål i ankarboxen. Utrymmet bakom inspektionsluckan kan dessutom användas som ett stuvutrymme för t.ex. bergskilar eller tampar.

 

Kenth Holmgren har en liknande lösning med en extra stävögla i fören, strax nedanför knapen.

 

Själv har jag valt en lite annan lösning. Jag satte fast en stävögla i aktern på babordssidan, nere vid badbryggan. Där kommer man åt att dra brytmuttrarna inifrån och det är också relativt enkelt att låsa fast båten i Y-bom eller liknande.