Webbplatsens överlägg

Lanternor

Detta projekt blev aktuellt när jag bytte kantlisten runt hardtop delen (se separat Tips om det). När man byter kantlisten underlättar det att räcket i aktern monteras ned helt och på den sitter ju lanternorna. Var först inne på att bara byta ut glödlamporna mot LED för ökad driftsäkerhet, strömförbrukningen spel ju ingen större roll då dom mestadels används när motorn är på. Men befintliga lanternor har suttit där i ca 15 år och plasten börjar bli lite “trött” och spröd.

 

Nya LED lanternor, Babord/styrbord lanternor

lanterna1

Nu var ju räcket borta så kollade jag på nya LED lanternor som skulle kunna passa. Just dessa köptes på Clas Olsson då de hade nedsatt pris, kommer från Båtsystem så det kändes bra. Identiska finns hos många båtföretag, modellen är standard på nyare båtar dock inte från Ryds men bland annat på Aquador och Flipper kan man se dom, topplanterna har dom en annan variant av . Total kostnad ca 800:- (utan rea).

Hela enheten är förseglad, dvs går inte att laga eller byta något. På baksidan är det ett gummiplatta som främst är tänkt att täta ifall man monterar lanternan direkt mot en plan yta på skrovet. På våra båtar så sitter den ju på en metallbit en bit ut från skrovet så i princip gör den ingen nytta, men den gör att det blir en bra plan yta. Den nya lanternan är lite större än vår metallplatta så att ha gummit synligt såg lite konstigt ut samt det kommer samlas vatten mellan gummit och lanternan som inte kommer torka så bra. Så jag hittade en liten tunn aluminium bit som jag klippte till i samma form som lanternan.

lanterna6

Principen för att montera lanternan är att det finns bara en skruv “bak”, “fram” så är det en halvmånes formad plastbit som skall passa in i ett hål, andra halvan kommer elen till lanternan. Tog ett befintligt hål fram som behövdes borrad upp lite så den passade perfekt med halvmånen, då kommer lanternan ungefär i mitten på metall plattan men lite mer åt aktern. Borrade ett helt nytt hål bak.

Täckte/kapslade in de två tunna kablarna med en krympslang för att få “en” kabel av det.

lanterna4

El-dragningen, på styrbord sida så hade man tagit ström till topplanternan ute i den lanternan så det gick 4 ledare dit, vilket gör att hålet genom skrovet är större på styrbord sida jfr med babord sida. Nya lanternan har extremt tunna kablar, det går inte att skarva på till topplanternan vid lanternan utan det gör man inne i båten innan den går ut till babord lanterna samt till topplanternan vilket är bättre.

Tätningen på styrbordssida där hålet var lite större hittade jag en gummitätning på Clas Olsson, det var tight, svårt att få dit så jag antar att den kommer täta bra i alla fall. Hade inte gått att få dit ifall man inte tar bort räcket. Det är den grå runda gummibiten i bilden nedan.

Tätningen på babord sida är hålet mindre där fick jag av Seasea en gratis kabelgenomföring när jag ändå köpte lite annat där då de inte sålde dom.

Jfr med bild nr 2 från toppen, där ser man lite av den liten smidigare mindre svarta tätningen.

lanterna3

Topplanternan

Elkablarna är ganska korta så dom är skarvade i toppen, och i botten ser man hur dom påskarvade kommer ut. Har använt befintliga kablar så båda är svarta, borde varit en röd och en svart, hade samma problem på sidolanternorna, så man måste ha ett mätinstrument för att ta reda på vad som är plus och minus.

För att demontera befintlig topplanterna så vrider man av botten moturs. Min satt riktigt hårt så jag var osäker på om det var rätt metod. När botten väl är av kommer man åt skruvarna inifrån för att demontera bort den gamla lanternan.

lanterna11

Nya topplanternan har en avlång platsbit i botten som skall fästas mot plastkoppen där den befintliga var monterad. Nedre plastbiten är lite för lång på den plana yta som finns, inte mycket att göra. Borrade nya hål och monterade den. Tänker täta gapet med silikon. Den befintliga hade inga tätningar här utan vatten har nog runnit in här i centrum pinnen. Undra vart det tar vägen? Borrade några nya dränage hål också i plastkoppen för att öka dräneringen.

lanterna12

Har använt hålet där jag har en högtalare för att dra och skarva på de nya kablarna, har varit till stor hjälp.

lanterna7