Webbplatsens överlägg

Frontluckan – Lås

Håkan Samuelsson ordnade låsbar lucka. Se nedan hur han gick tillväga.

Utifrån öppningsbar rufflucka.

Att springa runt på skarndäck varje gång man skall in i båten om ruffluckan är stängd är ingen höjdare…

Har man fått en öl eller två på grannbåten kan det vara rent av farligt. Dessutom är det som ni alla säkert vet nästan helt omöjligt att hålla koll på sex sladdriga spännen vid öppning och stängning.

Jag köpte två st brevlådelås på Bauhaus för, om jag inte minns fel, 69 kr/st och ersatte de främre spännena på ruffluckan med dem. De är ju gjorda för utomhusbruk så jag hoppades att de skulle hålla tätt och inte rosta. Efter två säsonger är de fortfarande som nya och fungerar utmärkt.

En annan fördel är att de är låsbara utifrån med nyckel om man tycker det känns tryggt när man lämnar båten. Så länge det är olåsta går det utmärkt att öppna och stänga dem inifrån också. Jag var lite orolig att det ev. skulle läcka in när man inte knäpper de kvarvarande spännena eftersom det ser ut att inte sluta helt tätt runt böjen på luckan. Men på hela säsongen har det inte kommit in en enda droppe den vägen heller så nu har jag plockat bort dem. Vill man kunna ”låsa” luckan inifrån kan man spara ett eller flera spännen.

Det man behöver göra för att låsen skall passa är att borra upp de befintliga hålen i luckan ”offcenter” och modifiera/tillverka nya låshakar eftersom de inte är anpassade för lika tjockt gods. Jag tillverkade dessutom en plastbricka så att muttern inte dras åt direkt mot rutan.

Jag är absolut inte expert i ämnet men eftersom man ”måste” borra upp det befintliga hålet offcenter och dessutom borrar i plexiglas bör man nog använda någon typ av cylinderborr.

Det som syns på bilden fungerade utmärkt. Du bör också ha en styrning för borret. Jag valde ett hårt träslag till styrningen. Då blir risken för att hålet skall ”skeva iväg” nästan obefintlig. En brädbit undertill gör att du kan spänna fast styrningen hårt och säkerställer att du inte spräcker plasten/borrar i båten när du går igen om du är försiktig.

Ett lås på plats.

(Som ni ser var min ruta sprucken redan när jag köpte båten… Förhoppningsvis kommer jag ha en ny fräsch till nästa säsong.)

Så här ser det ut när det är klart.