Webbplatsens överlägg

Förbereda en bild för uppladdning

Det finns ett par saker du bör göra innan du sätter igång och laddar upp bilder på hemsidan:

1. Spara bilderna i rätt bibliotek på din egen dator

2. Förminska bilderna.

 

Steg 1. Spara bilderna i rätt bibliotek på din egen dator.

Det har till och från krånglat med uppladdningarna. Ibland strular det om man har bilder med "speciella tecken", eller bilder som ligger i bibliotek med "speciella tecken". Med "speciella tecken" menas både de svenska tecknen (å,ä, och ö) och mellanslag. Det kan alltså bli problem om du försöker ladda upp en bild som heter "Ångest.jpg", eller en bild som ligger i biblioteket "C:\Mina bilder".

Om du råkar ut för uppladdningsproblem kan du skapa ett nytt bibliotek som heter "C:\bilder" eller något liknande och lägga alla bilder du vill ladda upp i detta bibliotek.

 

Steg 2. Förminska dina bilder.

Innan du laddar upp en profilbild eller bilder i ditt fotoalbum måste du förbereda bilderna för uppladdning. Vi har begränsat med utrymme på webhotellet och bilder tar särskilt mycket plats. Därför måste bilderna först förminskas. Alla bilder som laddas upp i fotoalbumet kommer automatiskt att förminskas till 640*480 pixlar. För att uppladdningen ska gå fortare kan du därför själv förminska bilderna till denna storlek. Jag har också satt en begränsning på 500 kb per bild, så om du försöker ladda upp högupplösta bilder kommer detta inte att fungera.

Ett bra verktyg för att förminska bilderna är "Image Resizer", som är ett insticksprogram till Windows. Du hittar "Image Resizer" på följande sida:

Image Resizer för Windows

Ladda ner och installera insticksprogrammet, som ska fungera med alla olika versioner av Windows. När du är i ett bibliotek med bilder, t.ex. "C:\bilder" kan du markera de bilder du vill förminska. Högerklicka sedan med musen och välj "Resize pictures". Välj 640*480 pixlar och klicka på "OK". Nu kommer du att få en förminskad kopia av din bild. Om originalet hette "Nisse.jpg" så heter den förminskade bilden "Nisse (small).jpg". Tänk då på Steg 1, dvs. att du inte får ha bildnamn med mellanslag i namnet. Döp om bilden till "Nisse_small.jpg". 

När bilderna är förminskade och ligger i rätt bibliotek är du redo för att ändra profilbild eller ladda upp bilder i ditt fotoalbum.