I dag har LED belysningen blivit populär. Det beror på att tekniken utvecklats enormt bara på de senaste åren. Priserna har kommit ned till en rimlig nivå och utbudet ökar hela tiden. På en båt är den stora fördelen att den drar mycket mindre ström vilket ju är en bristvara om man tänker vara ute några nätter i naturhamnar.
Robert Jung bytte de 10W glödlampor som sitter i läslamporna. Han köpte samma typ men med LED teknik som drar 1W. Det är bara att sätta in i lampan, ingen annan modifiering krävdes. Det innebär att lampan kan vara tänd 10 timmar istället för 1 timme för att göra av med lika mycket ström. Det blir lite mindre upplyst yta med LED lamporna jämfört med glödlamporna men det funkar bra för att ligga och läsa.
Egentligen säger effekten på lampan (10W eller 1W) ingenting om hur mycket ljus lampan ger ifrån sig, eller vilken färg det är på ljuset. Ljusstyrkan mäts i lumen (lm) och talar om hur mycket ljus lampan ger ifrån sig. En 10W glödlampa ger ifrån sig ungefär 100 lm, så man kan försöka hitta LED-lampor som ger ifrån sig ungefär lika mycket ljus. Tyvärr är många LED-lampor dåligt märkta, vilket gör det svårt att veta om lampan verkligen kommer att lysa lika starkt som den glödlampa man vill byta ut. Men hittar du en LED-lampa som ger 100 lm så kommer den att lysa ungefär lika starkt som glödlamporna.
En annan sak är färgen på ljuset. Många LED-lampor ger ifrån sig ett väldigt vitt ljus, nästan åt det blåa hållet. Detta ljus kallas i dagligt tal för kallvitt ljus. Numera finns det LED-lampor med ett varvitt ljus som alltså har ett gulare sken. Färgen på ljuset kallas för färgtemperatur och mäts i Kelvin (K). En vanlig glödlampa ligger på 2700K. LED-lampor åt det blåa hållet ligger på 6000K eller över och det som brukar kallas varmvitt ligger runt 3000K. Vill man ha en LED-lampa som lyser med ett gulaktigt sken som liknar en glödlampa ska man alltså leta efter varmvita LED-lampor med en färgtemperatur kring 3000K. Återigen är det dock vanligt med dålig märkning på LED-lamporna.
När mörkret lagt sig utanför båten så hade vi en rund lampa (förutom levande ljus) som sitter på väggen ovanför soffan bak. Den lyser i princip rakt i ansiktet och när den är tänd så man ser inte mycket. Tror detta är en fabriksmonterad lampa då jag sett samma lampa och placering på flera av våra båtar. Så nästa lite större projekt var att montera 4 st sk “Downlights”, LED förstås, längs med golvet för att ge lite trevlig allmän belysning som inte heller kommer dra mycket ström. Köpte dom på Kjell & Co för 79:-/st men dom verkar inte sälja dom längre. Seasea har liknande för 99:-.
Eftersom vi aldrig använde den runda lampan på väggen vid sittgruppen bak så bytte jag den till en LED Spot som kan lysa upp bordet istället.
Samma runda lampa finns även i sovkabinens tak. Denna lyser i alla fall nedåt och inte rakt i ansiktet, om man inte ligger och läser. Men vi använder den nästan aldrig numera sedan jag installerade 2 st 1-meters Led rör, en på var sida, som ligger snyggt dolt bakom trälisten. Ger väldigt trivsam allmän belysning i kabinen. Köpta på Clas Ohlson, kunde inte se att de säljer just denna längre, men det finns liknande.
Både downlights och LED-rören sköts enkelt från instrumentbrädan. Det fanns 2 st lediga brytare som bara väntade på att bli använda!
En sak till om ni har läslampor. Mina var dåligt konstruerade. När vi skulle rikta om ljuset lite så gick säkringen och det blev helt mörkt i stora delar av båten. Bara att lägga undan boken och dra upp täcket och sova. Det var vår sista natt på den turen så jag kollade vad som hänt när vi kom hem. Det visade sig att de två ledarna till lampsockeln, dragna och monterade på fabrik, hade blivit av nötta mot en vass mässingskant där dom är dragna i. Väldigt dålig konstruktion! Kollade den andra lampan och det var nära att även den skulle gå samma öde till mötes. Satte dit en liten plastslang vid den vassa kanten och drog in nya ledare. Nu funkar det bra.
Har nu (2017) bytt läslampa, ger bättre mer samlat läsljus 🙂
Köpte dom på nätet då jag inte hittade någon bra på annat håll.