Webbplatsens överlägg

Hur man ändrar rutan för Uppdateringar på startsidan

 

I Joomla-CMS  (hemsidemotorn) finns en modul som heter “Senaste Artiklar” och som är tänkt att visa just senaste redigerade artiklarna. Och det gör den förvisso, baserat på när artiklarna skapades, Men inte när de är uppdaterade. Det innebär tyvärr att om man uppdaterar en artikel med ny info dyker den inte upp i listan som väntat., eftersom listan visar baserat på när artikeln skapades.

För att lösa det kan man trixa lite genom att tex. byta datum på artiklarna sa man får det innehåll man vill ha i denna modulen. Samma kan man göra för att få bort vissa artiklar, tex dagordning till styrelsemötet. Men då får man bakåtdatera artiklar och till slut blir det blir rörigt vad gäller datumen på artiklarna.

För att få ett enkelt förfarande har jag istället gjort en “manuell” lösning, och använt en enkel text-modul där man helt enkelt fyller i det man vill skall visas i rutan “Senaste uppdateringar”.

Och för att hålla koll på uppdateringar som görs har jag också skapat en artikel kallad “Uppdateringslista” (ändringslogg) där alla ändringar vi gör kan loggas så att man kan gå in och titta tillbaka på allt som ändrats.

 

För att uppdatera listan och “Senaste”-rutan gör man följande (genom admin-inloggningen)

 

1. Uppdateringslistan.

Öppna artikeln Uppdateringslista och skriv in ändringen du vill logga.

Ange artikelns namn samt skriv in datum för när den var skapad/uppdaterad.

Lägg till en direktlänk till artikeln genom att 1) Markera artikelns namn med musen och  2) Klicka på den lilla  symbolem med en kedjelänk och leta upp artikeln i systemet. Markera den och klicka på “Insert” i rutans nedre vänstra hörn.

Spara sedan modulen.

 

2. Rutan “Senaste uppdateringar”.

Detta är en sk, Modul och heter “Senaste Uppdateringar”, och öppnas genom att välja Till>>Moduler och klicka på “Senaste Uppdateringar”, i listan över moduler.

Nu öppnas ett enkelt textfönster där modulens text  kan skrivas in direkt.

Redigera genom att skriva in namnet på artikeln, koppla en länk till den (enl. ovan) samt ange när den var skapad/ändrad.

Ta bort det du inte vill visa.

OBS: Låt sista raden med länken till den stora Uppdateringslistan ligga kvar.

Avsluta med att klicka på Spara.

 

Klart.