Webbplatsens överlägg

Spis

Någon typ av spis att koka potatisen till sillen på är ju bra att ha, men vilken ska man välja? Det går att fälla in en spis i plattan under sätet på babordssidan.

spis1

 

 

Just den här spisen är ett enlågigt Origo 2000. Tvålågiga kök får inte plats på det här utrymmet. Ett annat alternativ är att ha ett Origo 1500 spritkök. Det valde Per Lagerling.

spis2

 

 

En fördel med ett sådant portabelt spritkök är att man kan ta det med sig iland när man grillar. Då kan man koka potatisen vid grillen. Men var placerar man spritköket när det inte används? Mästaren på stuvutrymmen ordnade ett stuvfack i väggen bakom spisens placering. Där får spis och rödsprit plats.

 

 

Har man ett sådant löst spritkök kan man också använda ett tvålågigt, t.ex. Origo 3000. Ytterligare ett bra alternativ är en Wallas Safeflame 800.

 

 

Den här spisen har jag och den funkar mycket bra. Kokplattan blir varm relativt snabbt och man kokar alltså inte över någon öppen låga. Till Safeflamen finns också ett lock med inbyggd fläkt. Det är det svarta uppfällda locket på bilden. Med fläktlocket funkar spisen även som en värmare. Man sätter på spisen och fäller ner locket. Locket känner av att det är varmt och då börjar fläkten i locket att cirkulera den varma luften. För en hyfsat billig penning får man både spis och värmare i ett med den här lösningen. Om man väljer den här lösningen måste dock stolen på babordssidan höjas något. Det är bara att sätta fast lite längre gångjärn och någon typ av distans på baksidan av stolen.

 

En ännu mer avancerad variant är att sätta dit en Wallas Safeflame 95DU Diesel, som  Sören Swärd gjorde. Han fick fixa så att sätet på styrbordssidan gick att fälla, men å andra sidan får han plats med en spis med två plattor.