Webbplatsens överlägg

Måsskrämma

Sammanställt av Robert Jung, maj 2012

Här ett tips till alla er som har problem med måsar, när ni inte nyttjar båten.

Nära min båtklubb finns en ö som måsarna intar på våren och stannar till ca 2-3 veckor efter midsommar. Under den tiden så använder måsarna gärna våra båtar för att sitta och skita ned. Båtklubben har provat några alternativ, typ ugglor som rör på huvudet (sitter i toppen mitt på belysningsstolpen), och nedan kan man se en mås på var sida om ugglan..först sitter dom där en stund innan dom bestämmer vilken båt dom skall skita ned idag. Båten till höger har redan 2 måsar. Vår Ryds 695 finns inte med på bilden, den ligger vid en annan brygga, men samma måsar finns där.

 masar7

Vissa båtägare har provat med plastormar på sina båtar, men måssnurran “Gullsweep” verkar funka bäst av de 3 båtar som använder det i vår båtklubb.

På en Ryds 695 Family så sitter måsarna gärna på metallbågen där topplanternan sitter, men dom sitter lika gärna på kapelltaket. Då kapellet skall bytas till ett nytt så vill man ju inte bjuda måsarna på detta nya fina kapell. Tänkte prova ut något som funkar innan nya kapellet är på plats. På båtmässan köptes måssnurran “Scare Gull” (se bild nedan), som visade sig vara helt värdelös. Armarna som snurrar är för korta dvs området som dom täcker räcker inte så långt. Men det största problemet är att de blå små seglen, som skall göra att den snurrar, inte funkar!  Snurran rör sig mest lite fram och tillbaka och sveper inte av hela området. De blå seglen sitter helt enkelt för hårt på pinnen och kan inte röra sig som det är tänkt. Tittade på deras hemsida och där har dom bara animerade bilder som visar hur det är tänkt att snurra, då började man förstå att denna produkt inte håller måttet.

masar1

 

Så den åkte tillbaka till Erlandssons och fick då “Gullsweep” istället, de hade några få kvar för de håller på med att byta leverantör. (Seasea säljer dock fortfarande “Gullsweep”).

Hur som helst funkar den riktigt bra så den kan rekommenderas. Då snurran måste placeras ganska högt så den kommer över topplanternan så förlängdes snurran med ca 2 dm långa plastslangar ute på ändrarna som dels gör svepområdet lite större men hänger också ned så den kommer närmare kapelltaket. Inte en mås skit på hela sommaren! Här med nya kapellet.

masar5

 

 

Det enda som är lite special är själva infästningen till topp lanterna pinnen. Detta är en hållare för att snabbt fästa en kontrollenhet på en mät stav (alltså inte gjort för detta ändamål). Den har dels ett snabb fäste till topp lanternan som gör att den går fort att montera eller att tabort samt att den kommer fram lite så den kommer förbi den svarta plast koppen under lanternan vilket är ett måste. Sedan gick det att fästa in en trä bit i rätt längd för att skruva fast fästet som kom med produkten.

masar4

 

Kanske går att få ihop med någon annan lösning från typ Noa för det som ingår med “Gullsweep” räcker inte för denna infästning, annars ifall det är några som är intresserade skulle vi kunna kolla med en mekanisk verkstad ifall dom skulle kunna göra ett fäste, likt det jag har, kostnad runt 300:- kanske. Hör av er i så fall till styrelesen.

Gullsweep kostar 695:- på Seasea.

Vet inte riktigt hur denna skulle kunna fästas på en Ryds 695 DC?