Webbplatsens överlägg

Kapelltvätt

Följande råd från en kapellmakare ifall du tvättar kapellet själv:

1. Börja med att borsta bort löst sittande smuts men en mjuk borste.

b) Därefter tvättar Du kapellet i ljummet sötvatten, helst utan tvättmedel.

Använd svamp eller mjuk borste, skrubba inte hårt och glöm inte bort kapellets insida.

Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader.

Om kapellet inte blir rent prova steg 1b nedan.

b) Om vanligt vatten inte tar bort smutsen kan Du använda en mild tvållösning tvålflingor, gul eller grönsåpa. (får Du inte får tag i tvålflingor kan Du låna ett rivjärn från köket och riva en oparfymerad tvål till flingor). Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader.

Om kapellet inte blir rent prova steg 1c eller 1d nedan, eller vår Skonsamma kemtvätt.

c) Om du fortfarande inte fått bort smutsen från kapellet kan Du prova med att tillsätta 5% klor i den ljumma tvållösningen. Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader. Låt kapellet ligga i blöt i 20 minuter. Om kapellet inte blir rent, prova steg 1d nedan eller vår Skonsamma kemtvätt.

d) Om kapellet inte blir rent prova ShipShape. Läs bruksanvisningen på förpackningen och tänk på att vattnet du använder vid tvättning och sköljning inte får vara varmare än 30 – 35 grader. Om kapellet ändå inte blir rent, prova vår skonsamma kemtvätt.

2. Skölj därefter noggrant med färskvatten, se till att använda rikligt med vatten så att Du får bort all tvål. Använd gärna 12% ättika (= 88 cl vatten och 12 cl ättika) i sista sköljvattnet för att neutralisera tvålresterna . Därefter vädrar Du och luftar ur kapellet ordentligt tills det torkat. Låt kapellet torka ordentligt innan Du monterar det på båten.

Använd aldrig högtryck på ett båtkapell!  


 

Följde dessa råd enligt 1a dvs enklaste metoden med gott resultat då kapellet nu endast är två år gamalt, gjorde i princip inget efter första året men i år hade det börjat bli lite fläckar etc.

Lade kapellet i badkaret med ca 30 gradigt vatten, fick ligga där ca 1 timme. Tog ut det på altan (för det är en stor plan och ren yta) och med en mjuk borste och och en hink med ljummet vatten så gick de sista fläckarna bort utan problem.

 

Även rutorna hade redan blivit lite “mjölkiga”, där använde jag en produkt som heter “303 Aerospace Protectant” som kapellmakarna rekommenderar, blev som nya igen samt att detta medel skyddar bra från UV strålar. Finna att köpa på lite olika ställen så sök på Google.

303


 

Hur länge håller ett kapell? När är det dags att köpa ett nytt? Hur tvättar och impregnerar man ett kapell? Detta är frågor som jag ofta får. Här ger jag min egen version, sedan får var och en naturligtvis ha en egen uppfattning.

Man brukar säga att ett kapell har en livstid på 10-12 år om man sköter det som man ska. Ett vanskött kapell kan ta slut betydligt fortare. Det vanligaste felet man gör är att man använder ett för starkt tvättmedel. Då slits fibrerna i kapelltyget ut och kapellet spricker. Om man ska tvätta själv ska man använda milda tvålflingor. Jag brukar dock inte ge mig på detta själv, utan lämnar in kapellet för tvätt och impregnering hos Ren Tvätt. Normalt behöver man tvätta och impregnera om kapellet var annan till var tredje säsong. I mitt fall blir det vart annat år. Vi har båten under inflygningen till Bromma Flygplats och flygplanen sotar ner ganska mycket, så jag måste lämna in kapellet vart annat år.

Men blir det verkligen rent då? Ja, det mesta går faktiskt bort. Här är utsidan på mitt toppkapell innan tvätt. De svarta prickarna är sot från flygbränsle.

 

På insidan av kapellet var det fullt med svartmögel.

 

Efter tvätt såg utsidan ut så här. I princip är alla sotfläckar borta.

 

Så här ser insidan ut. Allt svartmögel är borta.

 

Impregneringen funkar också, se följande bild. Effekten avtar lite med tiden, så det andra året kan man bättra på genom att köpa egen impregnering och spraya inför säsongen.

 

Genom att tvätta sitt kapell kan man alltså hålla det fräscht och slippa läckage. Och så håller det längre. På mitt kapell hade en del sömmar spruckit, så de passade jag på att sy om när jag ändå hade kapellet inne för tvätt. Man kan också byta plastrutorna, vilket rekommenderas efter ungefär halva kapellets livslängd, dvs. efter ca 5 år. Plasten i rutorna krymper i solljuset och då veckar sig sömmarna runt rutorna. När det regnar rinner vatten längs rutorna ner till de veckade sömmarna och då läcker det in. Men om man byter rutor får man det tätt igen.

Så mitt svar på när man ska byta kapell är helt enkelt – när tyget har kraftiga sprickor. Allt annat kan man fixa genom tvätt, impregnering, nya sömmar, nya rutor, eller till och med nya dragkedjor om de gamla gått sönder. Vad kostar det då? Ja, tvätt och impregnering kostar 1500:-. Sömmarna syddes om för 200:-, rutorna gick på 500:- för den stora bak och 400:- för de små på sidorna.