Webbplatsens överlägg

Info från styrelsen, Oktober 2014

Hej Alla,

Efter en riktigt dålig försäsong med kalla vindar ända fram till efter midsommar, så kom äntligen sommaren med fantastiskt väder som stannade länge. Då var jag och familjen dock i USA så det blev inget båtåkande av i det fina vädret, men värme fick vi, +49 grader när vi passerade Nevada öknen, så man kan inte klaga.

Här kommer en aktuell uppdatering av vad vi jobbar med i styrelsen.

Unika Ryds 695 delar

Som ni kanske läst på vårt forum så håller det på att lösa sig med front luckan. Dels har vi har kommit i kontakt med original leverantören som finns i Norge, men även en medlem i klubben (Håkan Samuelsson) har hittat en Svensk leverantör som kan göra luckan. Planen är att han lämnar in sin egen lucka så den leverantören kan se hur luckan ser ut rent fysiskt, för att kunna lämna ett pris på vad luckan kommer att kosta att tillverka. Ni som vet med er redan nu att ni vill byta luckan kan gärna höra av er till oss i styrelsen så vi får en uppfattning hur många luckor det kan bli, minst 2 vet vi. Vi återkommer med en till förfrågan när vi vet priset för det kan ju vara avgörande ifall man är osäker, men klart är väl att det blir billigare ju fler luckor det blir.

Gummilisten runt luckan i fören, där har vi har inte kommit så långt än, om någon har bra kontakter inom detta område så får ni gärna kolla vad dom säger, innan vi går lite djupare i detta.

Hemsidan;

Har ni något bra vinterprojekt på båten som ni jobbar med så dokumentera det med lite bilder så kan det säkert bli ett bra tips för andra. Här kommer två förslag som vi kan lägga upp.

Solpanel, vi saknar info om detta på hemsidan men det finns lite olika lösningar redan. Ni som har en solpanel foto var den sitter och skriv lite hur ni tycker att det fungerar. Själv köpte jag en tunn 50W panel som jag enkelt kan flytta runt för att få optimal laddning. Det har fungerat väldigt bra i sommar, inga problem att ligga ute 4-5 nätter med ström kvar till kylen. Har dock dubbla förbrukar batterier men dom är ganska gamla nu och har inte full kapacitet längre.

Toa tömning, det kommer ju en lag på att det inte blir tillåtet att tömma direkt i havet längre gällande från 2015, utan töms via en sugstation. Även här är det intressant med tips från er som har installerat detta. Själv har jag köpt det som behövs (innan det tar slut), tänkte kapa dagens slang och sätta på ett T-kors (innan den manuella pumpen), så en slang kommer gå rakt upp till det special munstycke som monteras i skarndäcket. Man måste se till att det finns tillräckligt stort luft hål till septitanken eller vad man har, annars kan den bli deformerad av vakuumet när den töms via sugslangen. Har själv en porta Poti variant, så jag räknar med att bara öppna mitt lock, vet inte annars hur jag löser det. En sak verkar vara säkert, det är extremt trångt att jobba med detta.

Mvh

Styrelsen / Robert Jung