Webbplatsens överlägg

Formsydda underlakan

Det är ganska svårt att bädda med underlakan i ruffen. Vanliga lakan är lite för smala och det är svårt att få dem att stanna på plats under natten. Då kan man sy formsydda underlakan som passar till dynorna i ruffen. Så här blir resultatet.

 

Här är en till bild ur en annan vinkel.

 

Så här gör man. Börja med att välja ut ett tyg som räcker. I detta fall användes ett överblivet påslakan. Lägg dynporna ovanpå tyget och gör en grov tillpassning. Se till att tyget täcker alla sidor plus ytterligare ca 10 cm, se följande bild.

Sedan nålar man fast tygbitarna på dynorna och viker tyget i hörn och rundningar för att få en någorlunda tillpassning till dynornas form. Det är inte jätteviktigt med 100% passform. Man bör inte sy tyget för tight i hörnen, då blir det bara svårt att få lakanen av och på dynorna. Sedan klipper man bort överflödigt tyg och fållar kanten. I fållen drar man ett resårband och knyter ihop ändarna. Resåren får heller inte vara för tight, då blir det svårt att få lakanen av och på dynorna.Dessa lakan användes i två säsonger med mycket gott resultat (sedan såldes båten). Lakanen sitter kvar hela natten, oavsett hur mycket man rör sig i sömnen. Dessutom skyddas dynorna, vilket är bra om man har en sån här liten tjej med sig.