Webbplatsens överlägg

Fenderhållare

Var ska man placera sina fendrar när de inte används? En möjlighet är att förvara dem inne i båten. Men om man t.ex. slussar så blir fendrarna blöta och det är inte så kul att ta in dem. Det går att förvara dem i något av stuvutrymmena, men det är lite synd att de ska ta upp en massa bra stuvutrymme. Sedan blir det ju lite kånkande också när man ska ta fram fendrarna och sätta fast dem i fören. Fenderhållare är bra, eftersom de ger en smidig och enkel förvaringsplats. Det finns lite olika varianter. Jag har mina fenderhållare i fören.

 

Då har man sina fendrar i fören och det är enkelt att sätta fast de två som ska sitta i fören. Nackdelen är när man ska sätta fast två i aktern. Då måste man först fram i fören för att hämta två fendrar och sedan ta sig till aktern för att sätta fast dem. Den finns två andra nackdelar med den här placeringen. För det första är det lätt att fastna i fenderhållarna, eftersom de är placerade precis där man brukar gå. För det andra skymmer den övre fendern sikten ganska mycket.

 

Jag vred därför ut mina fenderhållare så att de sitter på utsidan istället.

 

Där är de inte i vägen när man ska ta sig fram till fören och de skymmer heller inte sikten lika mycket. Men riktigt bra är inte denna lösning heller. Med denna placering blir fenderhållarna båtens bredaste punkt, vilket gör att de skrapar mot slussväggen vid slussning. Om man dessutom ska lägga till mellan två pålar, som jag gör i min hemmahamn, ja då är det lätt hänt att fenderhållarna slår i pålarna när man lägger till.

 

Michael Christiansen har en annan variant av fenderhållare på sin båt. Han får plats med två fendrar i fören och de skymmer inte sikten nämnvärt.

 

Visserligen har han bara plats för två fendrar i fören, men det räcker ju. Man brukar ju bara använda två fendrar i fören och två i aktern. Dessa fenderhållare är inköpta på SeaSea.

 

Robert Jung har en annan variant. Samma typ av fenderhållare som jag har, men han har placerat sina i aktern istället.

 

För att få dit fenderhållarna har man borrat hål i plasten, satt i en skruv och sedan dragit fast dem med en mutter på insidan.

 

Det är precis att motorn får plats mellan fenderhållarna, men utrymmet räcker alltså.