Webbplatsens överlägg

Ett litet missöde med ankartampen

Ja, det här känner ni säkert igen. Vi var på väg in mot Paradiset och skulle just lägga till vid de västliga klipporna. Det blåste en del in från höger. Jag kastade i ankaret och styrde in mot klipporna. Vi började driva mot båten till vänster om den plats jag hade siktat in mig mot. Det var en gul Flipper 850 som skulle befinna sig på vår vänstra sida. Jag la i backen och girade höger för att få över arslet (på båten, inte sambon) mot höger. Helt plötsligt dog motorn. Vi hade såklart fått in ankartampen i propellern. Eller vi och vi, det var helt och hållet mitt fel.

Olyckan skedde med den nya båten som har duopropp, dvs. två propellrar som roterar åt olika håll. Detta gjorde att ankartampen hade trasslat in sig något djävulskt i de två propellrarna. Vinden från höger hade gjort att fören på båten drivit iväg ordentligt åt vänster, men som tur var gick vi fritt för Flipper 850:an som skulle legat på vår vänstra sida om allt gått som det var tänkt.

När man tror att det inte kan bli så mycket värre hör jag en person ropa till mig från Flipper 850:n. "Hej Stefan, behöver du hjälp?" hör jag glatt från en arbetskamrat. Det var bara att tacka ja och sonen till min arbetskamrat rodde ut med deras jolle och hjälpte loss oss och såg till att vi kom in till klipporna på ett säkert sätt. Men visst är det typiskt att det ska finnas vittnen när man gör en sådan dundertabbe.

Lärdomen från detta missöde var att aldrig lägga i backen med ankartamp i vattnet. Sedan dess har jag också införskaffat ett ankarspel som gör tilläggningar betydligt enklare.