Webbplatsens överlägg

Dynorna i sittbrunnen

Dynorna i sittbrunnen är ständigt utsatta för fukt. Tyvärr är underdelen gjord i obehandlad plywood som inte står emot fukt särskilt bra. Framförallt får de två dynor som ligger över stuvutrymmena tåla en hel del fukt. På en båt hade den plywoodskiva som satt på babordssidan sugit åt sig så mycket fukt att den slog sig när den torkade. Som framgår av den här bilden detta tvunget att åtgärdas.

 

Dynorna monterades isär (bort med alla häftklamrar) och skumgummit lossades (stoppningen är limmad på plywoodskivan). En nya skiva tillverkades av 9 mm plywood med de gamla som mall. Här är den nya och gamla skivan till stuvutrymmet på babordssidan.

 

Den gamla skivan, till höger, är dessutom angripen av svartmögel. På nästa bild ser ni skivan som ligger ovanpå stuvutrymmet i aktern. Den har inte slagit sig, men är angripen av svartmögel.

 

Efter tillsågning av skivorna fixades två nya “handtag”, vars främsta uppgift är att hålla dynorna på plats. Dessa skruvades fast från insidan så att skruvarna inte syns. Originalen är fasthäftade med häftpistol och sitter lite halvlöst. Dessa sitter ordentligt fast. Tre hål borrades i skivan som är till babordssidan och två hål i den som är till aktern. Genom dessa hål drar man de snören som sitter i klädseln. De gamla skivorna användes som mall för att få hålen på rätt plats.

 

Sedan betsades skivorna i en oljebaserad bets. Den här kulören heter mahognybrun. Det ger ungefär samma färg som undersidan på den soldyna som finns att köpa som originaltillbehör. Efter betsning oljades skivorna tre gånger med linolja. Materialet sög rätt mycket olja så man förstår att de suger åt sig mycket fukt när de inte är behandlade. Med bets och olja har man ett gott fuktskydd. Betsen gör dessutom att eventuell framtida svartmögel inte kommer att synas lika tydligt.

 

Slutligen var det dags att sätta tillbaka stoppning och klädsel. Stoppningen tejpades på plats med dubbelhäftande tejp och klädseln häftades fast med häftpistol. Man bör skaffa häftklamrar i rostfritt för detta ändamål. Vanliga häftklamrar rostar snabbt i marin miljö. Så här ser dynan till akterutrymmet ut underifrån när den är klar.

 

Även ryggstödet i aktern betsades och oljades ryggstödet i aktern. Här byttes dock inte den gamla plywoodskivan ut. Originalet såg rätt ok ut, så allt som gjordes var att ta bort stoppningen och slipa av skivan med en planslip innan skivan betsades och oljades och klädseln sattes tillbaka.

 

Beroende på hur skivorna ser ut får man avgöra om man ska byta ut dem eller bara slipa av de gamla. Men på något sätt bör man skydda dessa obehandlade plywood-delar mot fukt.