Webbplatsens överlägg

Dyna bakom förarsätet

Bakom förarsätet sitter ett ganska litet säte. Originalsätet är så litet att det är svårt att sitta bekvämt där. En tidigare klubbmedlem beställde därför ett lite större säte från Bröderna Augustssons Möbler, som tillverkade dynor, träinredning och kapell till Ryds 695 på den tiden båten tillverkades. Sätet var 25-30 cm djupt och ca 70 cm brett.

 

Några andra medlemmar i 695-klubben tyckte att detta var en smart förbättring och lät tillverka en liknande dyna. Så här ser dynan ut på Bennie Sjöquists båt.

 

Ett antal modifieringar av ursprungsidén gjordes. Det utstickande hörnet  på dynan rundades av, eftersom det annars var lätt att haka i det. Under det utstickande hörnet sitter ett stödben, som är av samma typ som stödbenet på soldynan.

 

Dynan har en plywoodskiva på undersidan. För att stödja dynan i bakkant sattes en list fast i hurtsen under förarsätet. Det är den som syns under besticklådan på den här bilden. Listen är i mahogny och har en urfräst skåra i bakkanten. På undersidan av dynan sitter en liten list som passar i denna skåra. Då kan inte dynan röra sig akterut i båten.

 

Dynans tjocklek är 10 cm, jämfört med originalet ovan som är 8 cm tjockt. Detta innebär att dynan är lika tjock som soldynan. Soldynan finns i två olika storlekar, en som är ca 40 cm bred och en som är ca 60 cm bred. Den här dynan anpassades för en 60 cm bred soldyna. När man lägger dit soldynan blir det ett enda integrerat soldäck i båten. Nu är det inga problem att ligga raklång på diagonalen av båten, vilket kan vara bra om en fullvuxen ska sova här ute.

 

Den största fördelen med den nya dynan bakom förarsätet är att man kan sitta bekvämt här när man äter. Dynan var heller inte särskilt dyr att tillverka. Med stödben, listen i bakkant, samt själva dynan, gick det på mindre än 1000 kronor.