Webbplatsens överlägg

Besticklåda

Ett smart utrymme att utnyttja som stuvutrymme, t.ex. som förvaringsutrymme för knivar, bestick, eller verktyg, är utrymmet under förarstolen. Att höja förarsätet ger dessutom bättre sikt vid färd. När man tar upp båten i planing, samt i viss mån även uppe i planingsläge, reser sig fören. Därmed skymmer peken i fören sikten något. Med en besticklåda kommer man upp 7-10 cm och får därmed bättre sikt på köpet. Det finns många varianter på besticklådor i klubben, men jag tänkte vara fräck nog att börja med min egen. Vi börjar med en bild som visar hur den ser ut när den blev klar.

 

Jag började med att höja förarsätet. Jag köpte en regel som var 45*45 mm och sågade till tre stycken bitar som var 44 cm långa. Bitarna betsades med en oljebaserad bets, kulören heter “mahognybrun”. Jag oljade också ett par gånger så att träet står emot fukt någorlunda. För att få besticklådan centrerad flyttade jag in den vänstra glidskenan något. Nu är båda glidskenorna ca 10 cm från respektive kant. Glidskenorna skruvades fast i varsin regel och regeln skruvades fast underifrån i plasthurtsen.

 

Till vänster om den vänstra regeln satte jag en likadan regel. Samma längd och dimensioner som de två reglarna under respektive glidskena. Dess funktion kommer att klarna framöver. På insidan av mina två bärande reglar satte jag en träbit som är 15*69 mm. Samma längd som reglarna, dvs. 44 cm lång. Även denna betsades och oljades innan den sattes fast.

Innan jag lyfte sätet fanns det ca 3 cm luft mellan hurtsen och sätet. När jag nu har höjt sätet 4,5 cm är det alltså 7,5 cm utrymme under förarsätet. Alltså går min stående bit, som är 69 mm hög, in utan problem. De två benvita skenorna som är fastskruvade är s.k. “lådutdrag”. Jag köpte dessa, samt tillhörande lådsidor, på Theofils Beslag. Lådutdragen är av märket Blum och finns i olika modeller. Just den här heter “Metabox”. Jag köpte den lägsta varianten med 54 mm höga lådsidor. Längden på dessa lådsidor är 40 cm. Som ni ser på bilden ovan har jag också satt fast ett antal vinkeljärn. Jag ska klä in allt i mahogny och denna mahogny fäster jag i vinkeljärnen.
 

Nästa steg var att bygga själva lådan. Lådsidorna är köpta ihop med utdragen, så för att få en låda behöver man bara fixa en botten och ett bakstycke. Botten gjordes i 6mm tjock lauan (ett slags plywood). Bakstycket gjorde jag av en ca 5 cm hög furulist som jag hade. Lådan är 46 cm bred, 40 cm djup och ca 5 cm hög.

 

Lådan har ett stopp och går alltså inte dra ut för långt. Det finns också ett fäste i framkant på lådsidorna. I dessa fästen skruvas fronten på lådan sedan fast. Sedan var det dags att klä in allt i mahogny. Jag åkte till Palms Trä i Tyresö och köpte en mahognylist som var 8 mm tjock och 70 mm hög. Jag köpte ca 2,1 meter av denna mahognylist. Kanterna sågades med en geringssåg. Här ser ni hur jag har fäst mahognyn med vinkeljärnen.

 

Det var lite pilligt. Mahognyn är bara 8 mm tjock. Jag skulle nog rekommendera att man satsar på en 15 mm tjock mahogny, även om den är dyrare. Jag fick nypa av alla skruvar med avbitartången för att de inte skulle gå igenom. Här är lådan utdragen.

 

Efter att ha sågat till all mahogny tog jag bort alla bitar igen. Nu var det dags för lackning. Jag lackade med 7 lager klarlack. Första lagret späddes med ca 25% thinner. Mellan varje lager våtslipade jag med ett fint papper. För varje lager man målar minskas utspädningen. Sista lagret har man bara 5% thinner. När allt var lackat åkte jag ner och monterade fast alltsammans.

 

I framkanten på lådan har jag satt en tryckknapp av märket Roca. Den är inköpt på Palms trä, men liknande finns på Watski och Hjertmans. När knappen trycks in åker det upp en hake. Denna hake fäster i ett vinkeljärn som jag har monterat i underkanten på sätet. Med knappen intryckt låses alltså lådan fast och kan inte åka ut under färd.

Här är en bild på Robert Jungs besticklåda.

 

Här kommer en serie med bilder som visar hur denna besticklåda är gjord. Om någon är sugen på att plagiera går det bra att ladda ner en ritning här.

 

 

Styrbordssidan.

 

Styrbordssidan med sätet framskjutet något.

 

Babordssidan. Här finns en liten hake som ser till att lådan inte åker ut under färd.

 

Babordssidan med sätet framskjutet något. I botten finns en aluminiumprofil som lådan glider på.

 

En liknande variant, fast i vitt, sitter på Lars Nyströms båt. Hans låda är lite bredare och därmed får han plats med sjökorten i den.

 

Den här besticklådan sitter på Hans Östlunds båt. Hans har använt samma typ av lådutdrag som jag, men han har en högre modell. Tror dessa lådsidor är 84 mm höga.

 

Den här besticklådan finns på familjen Ragnewalls båt.

 

Här är en annan variant där man använt överbliven durkplywood för att göra en besticklåda.

 

Lådan sitter här mellan två aluminiumprofiler.

 

En mer “radikal” variant sitter på Robert Emmes båt.

 

Här finns inte bara en besticklåda under förarsätet. Sätet har dessutom bytts mot ett enkelsäte, vilket ger utrymme för ytterligare ett par lådor för förvaring, samt en avställningsyta och en skärbräda.

Följande bilder är från Familjen Nordström/Engdahl. Besticklådan är tillverkad i oljad teak.

 

Lådsidorna är självstängande.

 

På sidan finns plats för radion med CD- och MP3-spelare.

 

Notera burköppnaren till vänster om lådhandtaget.